2022-01-13 05:30Pressmeddelande

Viktigt att regeringens stöd går till dem som behöver det mest

Maria Erdmann, vd på GodElMaria Erdmann, vd på GodEl. Fotograf: Erik Cronberg.

Igår gick regeringen ut med ett förslag om att svenska hushåll ska få 6 miljarder i ekonomiskt stöd – elpriskompensation – för de rekordhöga elkostnaderna i vinter. Den exakta utformningen av stödet ska ske i dialog med myndigheter, elnätsbolag och riksdag.

– Vi vet att många elkonsumenter kämpar med elkostnaderna och därför är allt som hjälper människor att hantera situationen positivt. Nu är det viktigt att stödet utformas så att pengarna riktas till dem som behöver det allra mest, säger Maria Erdmann, vd på GodEl.

Ersättningen ska baseras på förbrukning, där den högsta nivån är 2000 kr vid en förbrukning över 2000 kWh i månaden. I sin nuvarande utformning träffar förslaget 1,8 miljoner hushåll i Sverige.

Tips för att minska elanvändning och elkostnad

 • Välj rätt temperatur hemma. För varje grad du sänker inomhustemperaturen så minskar elförbrukningen med ca 5%.
 • Avbryt stand by. Apparater i stand by-läge drar uppemot tio procent av hushållsförbrukningen.
 • Välj rätt temperatur i kyl och frys. I kylen rekommenderas +5° och i frysen -18°.
 • Välj ett rörligt elavtal med låg månadsavgift  – statistiken visar att ett rörligt elpris ger lägst kostnad över tid.
 • Du som har möjlighet: Ha en el-budget. Lägg undan en summa varje månad så att du har en buffert inför perioder med högre elpris.

   
  Mer information 
  Regeringens pressmeddelande om förslaget om elpriskompensation 
  Regeringens frågor och svar om elpriskompensation


Ämnen: Elpriset

Om GodEl

GodEl är Sveriges nionde största elbolag. Sedan starten 2005 driver vi förändringen till en schysst elmarknad för kund, miljö och omvärld. All el är märkt med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval och avtalen är rörliga. Vi har blivit utsedda till branschens mest hållbara varumärke enligt SBI elva år i rad och vi är även Sveriges mest rekommenderade elbolag enligt Sifo. Vi ägs av den svenska stiftelsen GoodCause, vars enda mål är att starta företag och låta vinsten gå till välgörande ändamål. Hittills har GodEl genererat över 54 miljoner kronor till välgörenhet. Vi är anvisningsleverantör till Ellevio.

Relaterade nyheter