2021-06-01 14:11Pressmeddelande

Folkets röst med och avgör Startup 4 Climate

Nu är omröstningen igång i Startup 4 Climate. Redan under det första dygnet engagerade sig hundratals människor –​ nära 1 000 röster har kommit in.  

De startups som presenterar de mest lovande, skalbara och smarta innovationerna med tydlig klimatnytta får vara med och dela på två miljoner kronor – Sveriges största prispott i kategorin energi. Allmänheten får rösta på sina favoritbidrag, genom ett samarbete med plattformen We dont have time.

De första fem tävlingsbidragen visar upp en imponerande bredd, där klimatnytta och affärsnytta löper parallellt. Innovationerna innefattar stålproduktion från restprodukter, smart energianvändning, finansieringslösningar, energiåtervinning och batteri- och energilagringsinnovationer.

Anmälan öppen till september

– Energiomställningen är en lagsport där alla delar av samhället samspelar – beteendeförändringar är lika viktiga som innovationer och ny teknik. Därför bjuder vi och Ellevio in alla Sveriges elanvändare att vara med och påverka vilka klimatinnovationer som vinner två miljoner kronor i Startup 4 Climate 2021, säger Maria Erdmann, vd på GodEl.

Anmälan till Startup 4 Climate hålls öppen mellan den 5 maj och den 1 september 2021.

– Vi har redan fått in mycket intressanta bidrag till tävlingen. Om kommande bidrag bara är hälften så lovande som de första tävlingsbidragen vi fått in kan vi se fram mot en inspirerande uppvisning av svensk innovationsförmåga och hur den kan ge oss konkreta klimatlösningar, säger Johan Lindehag, vd på Ellevio och del i tävlingens jury.

De som hittills nominerats är:

www.nrlyze.se
Drar ner på energianvändningen i byggnader genom att optimera dess befintliga värmesystem.

www.greeniron.se
Har en patenterad lösning som visar hur enkel utsläppsfri produktion av stål från avfall, resprodukter och järnmalm kan vara.

www.rison.com
Fintechbolaget skapar lönsamhet för klimatinvesteringar inom tillverkningsindustrin.

www.enerpoly.com
Visar en ny generations uppladdningsbara batterier – där alla komponenter är återvinningsbara och har sitt ursprung i Europa.

https://utvyakta.com/
Presenterar Kompress.ai, ett verktyg fört att minska både energianvändning och onödiga kostnader inom industrier världen över.

Om Startup 4 Climate

  • Anmälan till Startup 4 Climate hålls öppen mellan den 5 maj och den 1 september 2021.
  • Svenskregistrerade, olistade aktiebolag med maximalt 49 anställda får delta i tävlingen. Verksamheten ska vara baserad i Sverige.
  • Vinnarna presenteras den 11 november.
  • Alla innovationer och startups i tävlingen presenteras på världens största sociala nätverk för klimataction  We don’t have time  där allmänheten bjuds in att delta genom att rösta på sina favoriter; https://app.wedonthavetime.org/profile/GodEl
  • Expertjuryn, som har sista ordet, består av:
    • Stefan Krook, grundare av GodEl och styrelseordförande för Stiftelsen GoodCause
    • Johan Lindehag, vd på Ellevio
    • Jane Walerud, serieentreprenör och investerare
    • Lina Bertling Tjernberg, professor i elkraftnät vid Kungliga Tekniska Högskolan
    • Johanna Mossberg, chef inom energi på RISE 
#klimat, #energi, #startup, #godel, #klimatomställning, #elektrifiering, #energiomställning, #ellevio, #WeDontHaveTtimeOm GodEl

GodEl är Sveriges nionde största elbolag. Sedan starten 2005 driver vi förändringen till en schysst elmarknad för kund, miljö och omvärld. All el är märkt med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval och avtalen är rörliga. Vi har blivit utsedda till branschens mest hållbara varumärke enligt SBI elva år i rad och vi är även Sveriges mest rekommenderade elbolag enligt Sifo. Vi ägs av den svenska stiftelsen GoodCause, vars enda mål är att starta företag och låta vinsten gå till välgörande ändamål. Hittills har GodEl genererat över 54 miljoner kronor till välgörenhet. Vi är anvisningsleverantör till Ellevio.