2022-09-01 11:00Pressmeddelande

Rekordhögt engagemang när Sveriges hetaste energiinnovationer utses – nu avgör folkets röst!

Startup 4 Climate Startup 4 Climate

När innovationstävlingen Startup 4 Climate nu stängt ansökningsperioden står det klart att antalet tävlingsbidrag och publikintresse slagit nya rekord. Kombinationen energiomställning, innovation och klimatnytta har lockat fler startupbolag än någonsin och redan under första dygnen inkom mer än 2000 röster till tävlingen.

Energiomställning är hetare än någonsin och Startup 4 Climate är en av Europas största innovationstävlingar inom energiomställning. Tävlingen startades av energiföretagen Ellevio och GodEl och riktar sig till svenska startupföretag. De startups som presenterar de mest lovande, skalbara och smartaste innovationerna får vara med och tävla om två miljoner kronor. Bland årets 33 bidrag ser man dessutom en större bredd av innovationer än tidigare år; allt från solcellsteknik, vågkraft, delningsekonomi, hållbara byggnader, energiåtervinning och energieffektivisering, finns representerat. Nu är folkets röst med och avgör.

Under en tvåveckorsperiod kan allmänheten rösta på sitt favoritbidrag via klimatplattformen wedonthavetime.org. Det är viktigt att poängtera att omröstningen vänder sig till alla – man ska inte behöva vara expert inom energi för att förstå innovationerna. Genom att gå in och läsa om de tävlande bidragen får man en crasch course i energiomställning och förhoppningsvis även en stor dos nyfikenhet och inspiration. Man får rösta på ett eller flera startupbolag.

—  Startup 4 Climate genererar många idéer med potential för klimatnytta och samhällsutveckling, men även för företagen själva. Genom åren har många startups använt tävlingen som en plattform för nästa steg i sin utveckling, under 2022 inledde exempelvis vi på Ellevio ett samarbete med förra årets vinnare Flower (fd Krafthem), säger Johan Lindehag, vd på Ellevio och jurymedlem.

Folkets röst pågår fram till den 11 september och man uppmanar alla klimatintresserade att både rösta på sin favorit och samtidigt passa på att få en crash course i energiomställning. Folkets favorit direktkvalificerar sig till shortlist och får pitcha sin idé inför juryn.

— Det är ingen tvekan om att energiomställning och klimatnytta engagerar, och det kokar av kreativitet och innovationsförmåga hos svenska startupbolag. Att få in hela 33 tävlingsbidrag från bolag utspridda över hela landet, visar att målet med tävlingen, att få fram idéer och lösningar som accelererar energiomställningen och skapar klimatnytta är helrätt just nu, inte minst i tider som dessa, säger Stefan Krook, styrelseordförande på stiftelsen GoodCause och jurymedlem.

Om Startup 4 Climate

 • Omröstningen hålls öppen mellan den 29 augusti och den 11 september 2022.
 • Svenskregistrerade, olistade aktiebolag med maximalt 49 anställda får delta i tävlingen. Verksamheten ska vara baserad i Sverige.
 • Vinnarna presenteras under COP27 i början av november.
 • Alla innovationer och startups i tävlingen presenteras på världens största sociala nätverk för klimatlösningar We Don’t Have Time.org, där allmänheten bjuds in att delta genom att rösta på sina favoriter. Folkets röst kvalificerar sig direkt in på shortlist och får pitcha sin idé inför juryn den 13 oktober. https://app.wedonthavetime.org/profile/GodEl

  Expertjuryn, som har sista ordet, består av:
  • Johan Lindehag, vd på Ellevio
  • Stefan Krook, grundare av GodEl och styrelseordförande för Stiftelsen GoodCause
  • Jane Walerud, serieentreprenör och investerare
  • Lina Bertling Tjernberg, professor i elkraftnät vid Kungliga Tekniska Högskolan
  • Johanna Mossberg, chef inom energi på RISE 

 

 Om GodEl

GodEl är Sveriges nionde största elbolag. Sedan starten 2005 driver vi förändringen till en schysst elmarknad för kund, miljö och omvärld. All el är märkt med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval och avtalen är rörliga. Vi har blivit utsedda till branschens mest hållbara varumärke enligt SBI elva år i rad och vi är även Sveriges mest rekommenderade elbolag enligt Sifo. Vi ägs av den svenska stiftelsen GoodCause, vars enda mål är att starta företag och låta vinsten gå till välgörande ändamål. Hittills har GodEl genererat över 62 miljoner kronor till välgörenhet. Vi är anvisningsleverantör till Ellevio.


Kontaktpersoner

Ellen Jurell
Presskontakt
Ellen Jurell