2022-05-10 10:00Pressmeddelande

Ny omgång för en av Europas största tävlingar för energi- och klimatinnovationer

I juryn: Johan Lindehag, Johanna Mossberg, Jane Walerud, Lina Bertling Tjernberg och Stefan KrookI juryn: Johan Lindehag, Johanna Mossberg, Jane Walerud, Lina Bertling Tjernberg och Stefan Krook

Efter förra årets rekordsäsong öppnar nu Startup 4 Climate, en av Europas största innovationstävlingar för start up-företag inom energi och klimat, upp för en ny omgång. 2021 års upplaga slog rekord i antalet bidrag från unga företag med banbrytande idéer för energiomställning och påtaglig klimatnytta. 2 miljoner SEK ligger i potten och den namnkunniga juryn ser fram emot att få djupdyka i nya innovationer för energiomställningen.

Vinnarna av 2021 års pris, Flower (fd Krafthem) baserat i Stockholm och Ligna Energy från Norrköping, fick dela på två miljoner kronor för sina innovativa idéer för elnätsbalansering respektive batterier av biomassa. Sedan dess har raketen skjutit i väg för de bägge vinnarna. Ökat marknadsintresse, omsättning och mångmiljoninvesteringar är tydliga tecken på det stora intresset för nya lösningar för utsläppsminskningar, elektrifiering och hållbar energiutveckling.

– I en tid som genomsyras av ett groteskt krig i vår närhet och en accelererande klimatkris, är den här optimistiska, utvecklingsfrämjande tävlingen viktigare än någonsin. Startup 4 Climate lyfter fram människor, företag och idéer med tydlig potential att främja en utveckling vi alla vill ha, säger Maria Erdmann, vd på GodEl och medgrundare till Startup 4 Climate.

Svenska startups eftersökes
Tävlingen riktar sig till svenska startups, och syftar till att finna, lyfta fram och stötta entreprenörer som har utvecklat innovationer som kan accelerera energiomställningen. Det kan till exempel ske genom produkter eller tjänster som minskar utsläpp av växthusgaser, effektiviserar energianvändning eller förändrar beteenden. 

– Medan klimat- och energinytta är de viktigaste beståndsdelarna, är nytänkande, kreativitet och skalbarhet lika viktiga faktorer för oss. Förra årets finalister visade upp en fantastisk blandning av jordnära innovationer, engagemangsskapande och högtflygande uppfinningar, säger Johan Lindehag, vd på Ellevio, jurymedlem och en av grundarna till Startup 4 Climate.

Om tävlingen och juryn
Ansökningsperioden för Startup 4 Climate 2022 öppnar den 10 maj. Den 21 augusti stänger tävlingen, och därefter följer folkets omröstning och pitchevent för de åtta bolag som hamnar på short list. Årets vinnare koras slutligen under FN:s klimatkonferens COP27 i november. 

Expertjuryn består av: 
Lina Bertling Tjernberg, professor i elkraftnät vid Kungliga Tekniska Högskolan 
Stefan Krook, serieentreprenör och grundare av GodEl
Johan Lindehag, vd på Ellevio 
Johanna Mossberg, chef inom bioraffinaderi och energi på RISE
Jane Walerud, serieentreprenör och investerare 

Startup 4 Climate
Innovationstävlingen Startup 4 Climate är en av Europas största innovationstävlingar och har instiftats i syfte att accelerera energiomställningen. De bästa idéerna med störst mätbar klimatnytta vinner. Tävlingen är grundad av Ellevio och GodEl och genomförs i samarbete med innovationshubben Things och nätverket We Don´t HaveTime.
https://startup4climate.com/

 


Om GodEl

GodEl är Sveriges nionde största elbolag. Sedan starten 2005 driver vi förändringen till en schysst elmarknad för kund, miljö och omvärld. All el är märkt med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval och avtalen är rörliga. Vi har blivit utsedda till branschens mest hållbara varumärke enligt SBI elva år i rad och vi är även Sveriges mest rekommenderade elbolag enligt Sifo. Vi ägs av den svenska stiftelsen GoodCause, vars enda mål är att starta företag och låta vinsten gå till välgörande ändamål. Hittills har GodEl genererat över 54 miljoner kronor till välgörenhet. Vi är anvisningsleverantör till Ellevio.


Kontaktpersoner

Ellen Jurell
Presskontakt
Ellen Jurell