2020-08-17 07:01Pressmeddelande

Här är de nominerade i Startup 4 Climate

Startup 4 Climate - shortlist revealed

Innovationstävlingen Startup 4 Climate vill hitta framtidens bästa energilösningar. Nu har åtta startup-företag blivit nominerade. Flera av dem arbetar med innovationer inom material och energilagring. 

De åtta nominerade bidragen som går vidare och får presentera sina lösningar för juryn är: 
 
Blixt Tech 
Blixt Tech är först i världen med att utveckla uppkopplade och intelligenta strömbrytare som ersätter de mekaniska brytarna som bostäder ofta har i sina elcentralerBlixt´s smarta panel kan mäta, styra och optimera bostäders elanvändning i realtid.  
 
Celcibus 
Celcibus innovation möter det växande behovet av energilagring med en bränslecellskatalysator som inte kräver ädelmetaller som exempelvis platina. Innovationen är fri från konfliktmineraler, kan återvinnas enklare och ger en kostnadsbesparing på upp till 30%. 
 
Elonroad 
Elonroad har utvecklat smarta vägar med dynamisk el-laddning som kan nyttjas av alla typer av fordon, när de kör och när de står stilla.  
 
Enjay 
Enjay´s innovation Lepido är ett energiåtervinningsaggregat anpassat för restaurangventilation. Det ger en effekt på mellan 17 och 106 kWh vilket minskar de årliga utsläppen med cirka 34 ton CO₂ på restauranger som implementerat lösningen. Lepido är självrengörande vilket ger en ekonomisk besparing samtidigt som innovationen ger klimatnytta. 
 
EVLedger 
EVLedger ger begagnade batterier från exempelvis elbilar och mobiltelefoner nytt liv genom att bygga in dem i nya, intelligenta energilagringssystem. 
 
Rebase Energy  
Innovationen Enertopian är världens första och enda plattform för innovatörer och utvecklare inom energiområdet och stödjer utveckling av smarta nät, styrsystem och elhandel och tar även in väderdata och marknadsinformation. Lite som Tink för energi.  (Tidigare kallade sig Rebase Energy för Greenlytics)
 
Peafowl Solar Power 
Peafowl har utvecklat en helt transparent solcell som skrivs ut och integreras diskret i befintliga byggnader.  

Thyni & Viketoft Innovation
Tvinn Nebula är en molnbaserad energihanteringsplattform som optimerar användning och produktion av el samtidigt som den kontrollerar laddning och urladdning av energilagring. 

- Det är väldigt inspirerande att få se vad dessa fantastiska entreprenörer gör. Klimatkrisen är en av de största utmaningarna mänskligheten står inför så det behövs både nya perspektiv och nya lösningar. Genom tävlingen vill vi ge innovationerna en skjuts för framtiden, säger Pontus Winberg, vd på GodEl. 

Prisutdelningen sker den 1 oktober. I prispotten ligger två miljoner kronor samt coachning för att ge de vinnande idéerna större vingar för att accelerera den hållbara energiomställningen.  

Initiativtagare till Startup 4 Climate är elbolaget GodEl och elnätsföretaget Ellevio. Syftet är att lyfta fram de innovationer som kan utveckla hela energibranschen. En expertjury inom energi, klimat och entreprenörskap kommer att utse vinnarna bland de nominerade. 

Juryn består av:  
Stefan Krook GoodCause
Johan Lindehag vd för Ellevio
Jane Walerud Angel Investor och superentreprenör
Marie Fossum Strannegård vd för IVL  
Markus HökfeltFondchef/VD Almi Invest GreenTech fond


Om GodEl

Sedan starten 2005 driver vi förändringen till en schysst elmarknad. 2019 var vi först i världen med klimatpositiva elavtal för både hushåll och företag. All el är märkt med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval och avtalen är rörliga. De senaste tio åren har vi utsetts till Sveriges mest hållbara elbolag och vi är det mest rekommenderade elbolaget enligt Sifo. Vi ägs av svenska stiftelsen GoodCause, som startar företag och låter vinsten gå till välgörande ändamål. Hittills har vi genererat över 54 miljoner kronor till välgörenhet. Vi är anvisningsleverantör till ELLEVIO.


Kontaktpersoner

Anna Quarnström
HÅLLBARHETSUTVECKLARE OCH PROJEKTLEDARE STARTUP 4 CLIMATE
Anna Quarnström