2011-12-01 06:00Pressmeddelande

Tillsvidarepriset avskaffas

null

Riksdagen fattade igår två viktiga beslut i arbetet med att stärka konsumentens roll på elmarknaden. Man har dels beslutat att det ska bli möjligt för konsumenter att kostnadsfritt få sin elförbrukning mätt per timme och dels har man tagit beslut om att de hårt kritiserade anvisningsavtalen, eller det s.k. tillsvidarepriset, inte ska få finnas kvar i sin nuvarande form. Exakt när förändringarna kommer att införas är dock inte beslutat.
 

– Ett mycket välkommet beslut i helt rätt riktning, säger Marie Dahllöf VD på GodEl. Det är verkligen oskäligt att låta kunder som inte gjort ett aktivt val betala mycket mer för sin el. Elen är dyr nog som den är ändå.
 

Ett anvisningsavtal får man när man inte själv gör ett aktivt val av elavtal. Ungefär 22 procent av de svenska hushållen har idag dessa dyra avtal. De har länge kritiserats, men bolagen som tillhandahåller dem har hela tiden försvarat dem med ihåliga argument. Tidigare i höstas framförde Fortum, Eon och Vattenfall argumentet att de här kunderna innebar en större risk eftersom de bara hade en månads uppsägning och kunde lämna bolaget när som helst, något man menade rättfärdigade det höga priset[1].
 

– Ett argument som inte håller, menar Marie Dahllöf. Det finns många elhandelsbolag som erbjuder rörliga avtal utan bindnings- eller uppsägningstid, där kunderna betalar ett mycket lägre pris än de som har anvisningsavtal.
 

Något konkret förslag på hur det blir framöver ges inte, men att man från riksdagens sida nu gjort ett tydligt ställningstagande emot anvisningsavtalen får i alla fall ses som ett viktigt steg i rätt riktning för att stärka konsumenternas roll på elmarknaden.

Fakta

  • Anvisningsavtal brukar också kallas tillsvidareavtal eller tillsvidarepris
  • En konsument som inte själv aktivt väljer ett elavtal får ett anvisningsavtal
  • 22,3 procent av de svenska hushållen har idag anvisningsavtal (Källa: SCB)
  • En genomsnittlig villakund (årsförbrukning 20000 KWh) med anvisningsavtal har hittills i år betalat 5555 kr mer än en kund med rörligt avtal (Källa: SCB)
  • En genomsnittlig lägenhetskund (årsförbrukning 2000 KWh) med anvisningsavtal har hittills i år betalat 574 kr mer än en kund med rörligt avtal. (Källa: SCB)

Kontakt:

marie.dahllof@goodcause.se

0701-11 55 00

[1] http://www.dn.se/ekonomi/elskolan/storre-risker-bakom-hoga-tillsvidarepriser

Om GodEl

GodEl bildades 2005 med affärsidén att bli de många svenskarnas elbolag genom prisvärdhet, enkelhet och ärlighet. GodEl har blivit ett av Sveriges snabbast växande elbolag och har idag ca 95 000 kunder. Bolaget är helägt av Stiftelsen GoodCause, vars syfte är att starta och driva bolag som genererar avkastning till ideella organisationer. Hittills har GodElsatsningen bidragit med 13,7 mkr till välgörenhet. Kunderna väljer vart välgörenhetsutdelningarna skall gå. Idag kan kunderna välja bland: SOS Barnbyar, Stockholms Stadsmission, Rädda Barnen, Läkare Utan Gränser, Naturskyddsföreningen och Hand in Hand. Stiftelsen GoodCause har fått donationer av Karl-Johan Persson, Stichting af Jochnick, Stefan Krook, Per Ludvigsson och Catella. GodEls logotyp är formgiven och skänkt av Lasse Åberg.


Om GodEl

Om GodEl Vår mission är att driva på förändringen till en schysst elmarknad för kund, miljö och omvärld. GodEl har utnämnts till Sveriges mest hållbara elbolag sju år i rad av svenska folket i Sustainable Brand Index. Vi är elbolaget som har nöjdast kunder enligt Reco, över 800 kunder har gett oss 4,6/5 i snittbetyg. Hos oss tillämpas inte anvisade elavtal. All vår el är förnybar märkt Bra Miljöval, Sveriges tuffaste miljömärkning på el. GodEl ägs av den svenska stiftelsen GoodCause som har till syfte att starta och driva bolag vars avkastning går till välgörande ändamål. Sedan starten 2005 har våra kunder genererat 48,5 miljoner kronor till välgörenhet.


Kontaktpersoner

 Björn Björnson
EL-EXPERT
Björn Björnson