2017-07-12 07:10Pressmeddelande

Svenskar betalar 800 miljoner för mycket i elkostnader

null

En ny beräkning från elbolaget God el visar att svenska hushåll med så kallade anvisade avtal betalat över 800 miljoner kronor för mycket för sin el.

De anvisade avtalen var under förra året 36 procent dyrare än rörliga avtal samtidigt som anvisat avtal inte ställer några miljökrav.

Under 2016 hade 13,4 procent av Sveriges hushåll, drygt 640 000 elkunder, ett anvisat elavtal.

Villaägare med anvisat avtal har under 2016 betalat 6200 kronor i onödan.

Det är främst de hushåll som flyttat och glömt att göra ett aktivt val som hamnat på anvisade avtal.

Därför är det viktigt att göra ett aktivt val av elavtal när man byter bostad.

– Vi tycker att anvisade avtal ska förbjudas. Med tanke på elbranschen dåliga rykte och de klimatmål som är bestämda så borde kunder per automatik få det avtal som är bäst för plånboken och miljön, säger Pontus Winberg, vd på God el.

Om GodEl

Vår mission är att driva på förändringen till en schysst elmarknad för kund, miljö och omvärld. GodEl har utnämnts till Sveriges mest hållbara elbolag åtta år i rad av svenska folket i Sustainable Brand Index. Vi är elbolaget som har nöjdast kunder enligt Reco, över 1000 kunder har gett oss 4,6/5 i snittbetyg. All vår el är förnybar märkt Bra Miljöval, Sveriges tuffaste miljömärkning på el. GodEl ägs av den svenska stiftelsen GoodCause som har till syfte att starta och driva bolag vars avkastning går till välgörande ändamål. Sedan starten 2005 har våra kunder genererat över 50 miljoner kronor till välgörenhet. 


Om GodEl

Om GodEl Vår mission är att driva på förändringen till en schysst elmarknad för kund, miljö och omvärld. GodEl har utnämnts till Sveriges mest hållbara elbolag sju år i rad av svenska folket i Sustainable Brand Index. Vi är elbolaget som har nöjdast kunder enligt Reco, över 800 kunder har gett oss 4,6/5 i snittbetyg. Hos oss tillämpas inte anvisade elavtal. All vår el är förnybar märkt Bra Miljöval, Sveriges tuffaste miljömärkning på el. GodEl ägs av den svenska stiftelsen GoodCause som har till syfte att starta och driva bolag vars avkastning går till välgörande ändamål. Sedan starten 2005 har våra kunder genererat 48,5 miljoner kronor till välgörenhet.


Kontaktpersoner

 Björn Björnson
EL-EXPERT
Björn Björnson