2014-09-10 09:50Pressmeddelande

Sportfiskarna och GodEl öppnar upp vattendrag för hotade fiskarter i södra Stockholm

Sportfiskarna och elbolaget GodEl, vars vinst går till välgörenhet, genomför ett gemensamt projekt som bygger vandringsvägar för arter som havsöring, ål och lake i Muskån i södra Stockholm. En damm som i dagsläget hindrar lek och tillväxt rivs och naturen vid dammen återställs till den ursprungliga miljön. Vid provfiske inför projektet hittades 17 fiskarter nedströms dammen, medan endast en art ovanför.

De mindre vattendragen kring Östersjön är hårt exploaterade av vandringshinder såsom konstgjorda dammar och små vattenkraftverk. Starka fiskbestånd behövs för att behålla balansen i Östersjön men det är svårt att få finansiering till projekten. Behoven är långt större än vad statliga medel och öronmärkta EU-pengar räcker till.

-  Det finns för lite statliga medel att söka till vatten- och fiskevården. Det är därför värdefullt att man genom sitt val av elbolag och miljömärkning kan göra direkt skillnad för fiskbestånden och vattenkvalitén i skärgården, säger Tobias Fränstam, fiskevårdsansvarig på Sportfiskarna i Stockholm.

Projektet är till största delen finansierat av GodEls Bra Miljöval-fond. GodEls el är märkt med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval som standard. El märkt med Bra Miljöval har Sveriges hårdaste miljökrav och för varje såld kilowattimme går samtidigt medel till en miljöförbättrande fond. Denna gång är det fisken och vattenkvalitén i Muskån som drar nytta av fonden. 

-  Det här är ett exempel på hur valet av el har en direkt påverkan på miljön som är positiv istället för enbart negativ. Många elbolag hävdar att de har så kallad miljöel, men el märkt med Bra Miljöval är det enda oberoende alternativet som gör verklig miljönytta. Det är otroligt häftigt att kunderna genom sitt val av el är med och direkt bidrar till att förbättra vattenkvalitén och förutsättningarna för fiskbestånden, säger Marie Dahllöf, vd på GodEl.

Rivningen av dammen i Muskån pågår under första halvan av september 2014. Under våren 2015 sker provfiske för att se hur artrikedomen i ån har utvecklats.


Om GodEl

GodEl har inget privat vinstintresse. Vår vinst går till välgörenhet. Följande organisationer är partners till GodEl och får de pengar som genereras. SOS Barnbyar, Stockholms Stadsmission, Rädda Barnen, Läkare Utan Gränser, Naturskyddsföreningen, Hand in Hand och Barncancerfonden. GodEl säljer el märkt med Bra Miljöval som standard, Sveriges hårdaste miljömärkning på el. GodEl och systerbolaget GodFond är aktiebolag, vars aktier ägs av GoodCause – en stiftelse med stadgar som fastställer att all vinst ska gå till välgörande ändamål. Stiftelsen GoodCause finns till i syfte att bidra till en bättre värld genom att starta och driva bolag där vinsten går till välgörande ändamål. Fram till och med utdelningen 2014 har GoodCause delat ut 34,7 Mkr. Stiftelsen bildades 2005 genom donationer från Karl-Johan Persson, Stichting af Jochnick, Stefan Krook, Per Ludvigsson och Catella. Logotyperna är formgivna och skänkta av Lasse Åberg.


Om Sportfiskarna

Sportfiskarna är intresseorganisationen för alla sportfiskare. Vi slår vakt om allmänhetens tillgång till ett bra fiske och jobbar för friska fiskbestånd i friska vatten. Sportfisket omsätter två miljarder om året i Sverige och sportfiske är en av våra viktigaste fritidssysselsättningar.



Om GodEl

Om GodEl Vår mission är att driva på förändringen till en schysst elmarknad för kund, miljö och omvärld. GodEl har utnämnts till Sveriges mest hållbara elbolag sju år i rad av svenska folket i Sustainable Brand Index. Vi är elbolaget som har nöjdast kunder enligt Reco, över 800 kunder har gett oss 4,6/5 i snittbetyg. Hos oss tillämpas inte anvisade elavtal. All vår el är förnybar märkt Bra Miljöval, Sveriges tuffaste miljömärkning på el. GodEl ägs av den svenska stiftelsen GoodCause som har till syfte att starta och driva bolag vars avkastning går till välgörande ändamål. Sedan starten 2005 har våra kunder genererat 48,5 miljoner kronor till välgörenhet.


Kontaktpersoner

 Björn Björnson
EL-EXPERT
Björn Björnson