2022-05-13 07:50Pressmeddelande

Rekordutdelning 15 MSEK till välgörenhet från GodEls ägare GoodCause

Christian Heger vd GodFond, Maria Erdmann vd GodEl, Alanna Tameta vd GodDryck och Stefan Krook grundare GoodCauseChristian Heger vd GodFond, Maria Erdmann vd GodEl, Alanna Tameta vd GodDryck och Stefan Krook grundare GoodCause

År 2021 var ett starkt år för stiftelsen GoodCause med dotterbolagen GodEl, GodFond och GodDryck. GoodCause delar totalt ut närapå 15 miljoner kronor till välgörenhet – den högsta utdelningen någonsin för stiftelsen som sammantaget delat ut nära 92 miljoner kronor. Sedan stiftelsens start 2005 har all vinst oavkortat gått till välgörenhet i en koncern vars DNA består av hållbart företagande, bra kundupplevelser och entreprenörskap.  

- Att få dela ut vår vinst till våra välgörenhetspartners och att den dessutom är så hög i år känns fantastiskt, säger Maria Erdmann, vd för GodEl. Vi finns till för att generera vinst till planetförbättring och det gör vi genom schysst och hållbar elhandel. Att vi dessutom får göra det tillsammans med våra kunder – som är de som väljer vart vår vinst ska gå – är pricken över i:et. Så dagen när vi får avslöja summorna och räcka över dem till våra ideella partners är vår favoritdag på året, tillägger Maria Erdmann. 

Utdelning för respektive bolag 
GodEl delar i år ut 7,2 miljoner kronor och har sedan starten 2005 delat ut 61 miljoner kronor till välgörande ändamål. Systerbolaget GodFond* delar ut 7,7 miljoner kronor, vilket är den högsta utdelningen någonsin för företaget. I den totala vinstutdelningen för GoodCause på 14,9 miljoner kronor år 2022 ingår således beloppen 7,2 miljoner för GodEl och 7,7 miljoner för GodFond. 

Orsaker till hög vinst 2021 
GodEl är Sveriges nionde största elhandelsbolag med 160 000 kunder. Alla kunder har ett och samma rörliga avtal med samma låga priser utan bindningstid. Nöjda kunder som stannar kvar och att GodEl är anvisningsleverantör till Ellevio är viktiga faktorer till resultatet. Däremot tjänar inte GodEl pengar på högre elpriser – i och med att påslaget mot kund är detsamma leder högre elpriser till högre inköpskostnader. GodFond har med sin hållbara profil lyckats attrahera fler investerare, vilket tillsammans med en gynnsam utveckling på börsen genererat rekordutdelningen 7,7 miljoner kronor. 

Idén bakom GoodCause – att göra gott genom företagande 
Serieentreprenören Stefan Krook, som även grundat Glocalnet och Kivra och som investerar i hållbara innovationer, hade för två decennier sedan en dröm om att bidra till en bättre värld. Han inspirerades av Dalai Lama och förstod att hans bidrag skulle vara hållbart företagande. 

- När vi grundade stiftelsen GoodCause var vår idé att göra gott genom företagande. Idag har GoodCause via vinster från hållbara företag kunna skänka nära 92 miljoner kronor till våra planetförbättrande partners. Utöver vinstutdelningen tillför vi värde till våra kunder genom hållbara och prisvärda tjänster och produkter, från el och fonder till alkoholfria drycker. Det ska vara enkelt för våra kunder att tillsammans med oss göra gott! Under de snart två decennier som gått har vi blivit många fler som tror på kraften i att göra gott genom företagande. Det är en underbar utveckling och för oss känns det fortsatt lika självklart och rätt, säger Stefan Krook, grundare och styrelseordförande GoodCause. 

Planetförbättrande partnerorganisationer 
GodEls ideella partners är: Barncancerfonden, Hand in Hand, Läkare Utan Gränser, Naturskyddsföreningen, Rädda Barnen, SOS Barnbyar och Stockholms Stadsmission. För GodFond är organisationerna desamma med undantaget att IOGT-NTO ingår portföljen i stället för Naturskyddsföreningen.  

*Avser företaget GodFond i Sverige AB.


Om GodEl

GodEl är Sveriges nionde största elbolag. Sedan starten 2005 driver vi förändringen till en schysst elmarknad för kund, miljö och omvärld. All el är märkt med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval och avtalen är rörliga. Vi ägs av den svenska stiftelsen GoodCause, vars enda mål är att starta företag och låta vinsten gå till välgörande ändamål. Hittills har GodEl genererat över 61 miljoner kronor till välgörenhet. Vi är anvisningsleverantör till Ellevio.


Kontaktpersoner

Ellen Jurell
Presskontakt
Ellen Jurell