2020-04-21 08:00Pressmeddelande

Lägsta elpriset på 20 år

Elpriset för april ligger på rekordlåga 7 öre per kWh. Det är det lägsta elpriset sedan 2000 för en månad. Anledningen är Coronapandemin som minskar efterfrågan på energi i kombination med mycket välfyllda vattenmagasin.

April ser ut att bli den billigaste månaden för elkonsumenter på 20 år. Så här långt i månaden ligger det genomsnittliga priset i Sverige på extremlåga 7 öre/kWh. Marknadens förväntningar är också att priset för månaden som helhet landar ungefär där. Det blir i så fall det lägsta månadspriset sedan juli 2000.

- April har varit en extrem månad för hela världsekonomin. Här i Sverige har vi dessutom gott om vatten i magasinen efter en vinter med mycket nederbörd. Resultatet blir att elpriset nu är rekordlågt, säger Björn Björnson, elexpert på GodEl.

En genomsnittlig vårmånad ligger elpriset i Sverige på över 30 öre.

- Vi får se hur länge det låga elpriset håller i sig. Eftersom vi går mot varmare tider och har stora överskott på vattenkraft, talar det mesta för att elen kommer vara fortsatt extrembillig de närmsta månaderna, säger Björn Björnson.

Fakta elpriset
Elpriser t.o.m. 20 april, öre/KWh, på den nordiska spotmarknaden 2020 (NordPool)


Om GodEl

Sedan starten 2005 driver vi förändringen till en schysst elmarknad. 2019 var vi först i världen med klimatpositiva elavtal för både hushåll och företag. All el är märkt med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval och avtalen är rörliga. De senaste nio åren har vi utsetts till Sveriges mest hållbara elbolag och vi är det mest rekommenderade elbolaget enligt Sifo. Vi ägs av svenska stiftelsen GoodCause, som startar företag och låter vinsten gå till välgörande ändamål. Hittills har vi genererat över 54 miljoner kronor till välgörenhet. Vi är anvisningsleverantör till ELLEVIO.


Kontaktpersoner

 Björn Björnson
EL-EXPERT
Björn Björnson