2014-12-15 07:23Pressmeddelande

Lägsta elpris sedan 2012

Det rörliga elpriset 2014 ser ut att bli 15 % billigare än 2013 enligt statistik från Nordpool som GodEl sammanställt. För en villaägare med eluppvärmning (20 000 kWh/år) innebär detta att den totala elkostnaden för 2014 kommer vara ca 1400 SEK billigare än i fjol. Årets elpriser ser ut att hamna runt 29 öre/kwh som är ungefär på samma låga nivå som 2012 då priset var 28 öre/Kwh.

- Det är flera faktorer som påverkat priset. Under hösten har det varit temperaturer en bra bit över det normala och det minskar elanvändningen. Kärnkraften producerat på en hög och stabil nivå, det har inte varit några reaktorer som fallit bort oväntat. Dessutom har det varit låga priser på utsläppsrätter och kol och det påverkar priset på den el vi importerar från kontinenten. Sedan har det blåst en hel del under senhösten och början av vintern, vilket ökat produktionen av vindkraft, säger Björn Dahlberg som är elmarknadsexpert på God El.

Om GodEl

GodEl har inget privat vinstintresse. Vår vinst går till välgörenhet. Följande organisationer är partners till GodEl och får de pengar som genereras. SOS Barnbyar, Stockholms Stadsmission, Rädda Barnen, Läkare Utan Gränser, Naturskyddsföreningen, Hand in Hand och Barncancerfonden. GodEl säljer el märkt med Bra Miljöval som standard, Sveriges hårdaste miljömärkning på el. GodEl och systerbolaget GodFond är aktiebolag, vars aktier ägs av GoodCause – en stiftelse med stadgar som fastställer att all vinst ska gå till välgörande ändamål. Stiftelsen GoodCause finns till i syfte att bidra till en bättre värld genom att starta och driva bolag där vinsten går till välgörande ändamål. Fram till och med utdelningen 2014 har GoodCause delat ut 34,7 Mkr. Stiftelsen bildades 2005 genom donationer från Karl-Johan Persson, Stichting af Jochnick, Stefan Krook, Per Ludvigsson och Catella. Logotyperna är formgivna och skänkta av Lasse Åberg.


Om GodEl

Om GodEl Vår mission är att driva på förändringen till en schysst elmarknad för kund, miljö och omvärld. GodEl har utnämnts till Sveriges mest hållbara elbolag sju år i rad av svenska folket i Sustainable Brand Index. Vi är elbolaget som har nöjdast kunder enligt Reco, över 800 kunder har gett oss 4,6/5 i snittbetyg. Hos oss tillämpas inte anvisade elavtal. All vår el är förnybar märkt Bra Miljöval, Sveriges tuffaste miljömärkning på el. GodEl ägs av den svenska stiftelsen GoodCause som har till syfte att starta och driva bolag vars avkastning går till välgörande ändamål. Sedan starten 2005 har våra kunder genererat 48,5 miljoner kronor till välgörenhet.


Kontaktpersoner

 Björn Björnson
EL-EXPERT
Björn Björnson