2024-02-02 07:00Pressmeddelande

GodEl tar pulsen på elprisläget – sammanfattning av januari

Maria Erdmann, vd på GodElMaria Erdmann, vd på GodEl

GodEl tar pulsen på elprisläget – sammanfattning av januari

Januaris rörliga pris landar på (exklusive avgifter och moms) 80 öre/kWh i elområde 3, 84 öre/kWh i elområde 4 och 61 öre/kWh i elområde 1 och 2. Det innebär ett knappt 20% lägre pris för elområde 4 jämfört med januari 2023, 13% lägre för elområde 3 och 12% lägre för norra Sverige.

Januari blir därmed vinterns dyraste elmånad i södra Sverige, elområde 3 och 4 – något över decemberräkningen – medan månaden blir något billigare än decembers elräkning för norra Sverige, elområde 1 och 2.

Orsaker bakom januaripriset
Januari inledde riktigt kallt (jullovslediga skidåkare minns nog temperaturer runt 30 minus i fjällen), men andra halvan av månaden blev relativt varm och mycket blåsig för årstiden. Vi såg elproduktionsrekordför vindkraften, som den 22 januari utgjorde hela 46 procent av den totala elproduktionen i Sverige.

Trots att Forsmark inte gått för fullt under januari, och att produktionsstoppet dessutom förlängdes, har det minskade utbudet av kärnkraft som oftast kompenserats av bra vindkraftsproduktion.

Natten den 31 januari mot den 1 februari såg vi minuspriser på el i Sverige fram till klockan 7. (Knappt 14% av svenskarna har idag timprisavtal.)

Rekordhög premie för fastprisavtal
Fastprisavtalen är fortsatt högt prissatta om man jämför med vad terminsmarknaden förutspår. Just nu ligger riskpremien på rekordhöga 46% för elområde 3, om man jämför med terminspriset för 12 månader och snittet för fastprisavtalen hos Fortum, E.ON och Vattenfall. I höstas låg riskpremien på nästintill samma höga nivå, för att sjunka till som lägst 33% i december. För en villa i elområde 3 som förbrukar 20 000 kWh/år innebär en riskpremie på 46% cirka 10 000 kronor i riskpremie för att ha ett ettårigt fastprisavtal.

– Man ska tänka sig för noggrant innan man tecknar ett fastprisavtal på el. De är dyrare än någonsin jämfört med vad marknaden tror om elpriset framöver. Dessutom finns det inte "flat rate" på el. Vad du än väljer för elavtal kommer summan på elräkningen att variera månad från månad. Vad du får betala beror ju på både elpriset och hur mycket el du använder, säger Maria Erdmann, vd på GodEl.

Terminsmarknaden för el förutspår fallande priser (till och med de varma månaderna) och ett relativt lågt elpris under 2024 jämfört med de senaste åren. Gastillgången är fortsatt bra i Europa, svenskarna har lärt sig att hushålla med sin elanvändning och vindkraften har byggts ut kraftigt. Orosmolnen är konflikter i världen, som skapar en global osäkerhet på olika marknader.

 


Om GodEl

GodEl är Sveriges åttonde största elbolag. Sedan starten 2005 driver vi förändringen till en schysst elmarknad för kund, miljö och omvärld. Elen är märkt med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval och avtalen är rörliga. Vi har enligt SKI Sveriges mest nöjda privatkunder och har enligt Kantar Public högst anseende i branschen. Vi ägs av den svenska stiftelsen GoodCause, vars enda mål är att starta företag och låta vinsten gå till välgörande ändamål. Hittills har GodEl genererat 65 miljoner kronor till välgörenhet. Vi är anvisningsleverantör till Ellevio.


Kontaktpersoner

Ellen Jurell
Presskontakt
Ellen Jurell