2024-04-16 13:30Pressmeddelande

GodEl tar över förvaltningen av vindkraftsföreningar

Maria Erdmann, vd GodElMaria Erdmann, vd GodEl

I september kliver GodEl in som ny förvaltare till vindkraftsföreningarna Solivind och Telge Vind o Sol och deras elva andelsägda vindkraftverk. De 6 300 medlemmarna kommer att märka skillnaden genom lägre avgifter på elräkningen och Bra Miljöval-märkt el.

Vindkraftskooperativen Solivind och Telge Vind o Sol (tidigare ”Telge Energi Vind”) grundades 2006 respektive 2010 för att göra det enkelt för privatpersoner och ​mindre företag att köpa el från vindkraft och driva utvecklingen av förnybar el. Utöver att delta i energiomställningen ger andelsägande ett skydd mot höga elpriser. Affärsmodellen innebär att man som delägare får möjlighet att köpa el från vindkraftverken till självkostnadspris. Ifjol sa Telge Energi upp sitt förvaltningsavtal för de båda föreningarna och valet av ny förvaltare landade nyligen på GodEl.

– Att gå in som förvaltare till vindkraftsföreningar känns som ett naturligt steg och vi välkomnar fler föreningar att höra av sig. Dessa kunder är ju extra insatta i miljöfrågor och energiomställningen, vilket passar oss utmärkt, säger Maria Erdmann, vd på GodEl.

– Vi ser mycket fram emot att kunna erbjuda våra kunder att bli delägare så småningom och på så sätt ta en aktiv del i omställningen, tillägger Erdmann.

– Samarbetet med GodEl markerar ett spännande steg framåt för Solivind och Telge Vind o Sol. Genom att förena våra krafter med GodEl kommer vi att kunna leverera ännu mer värde till våra medlemmar, säger Johan Öhnell, ordförande för Telge Vind o Sol samt Jan-Olof Lönnblom, ordförande för Solivind.

Som förvaltare kommer GodEl hjälpa föreningarna att fakturera medlemselen, administrera deras medlemsregister och erbjuda GodEl-kunder att bli andelsägare i dessa föreningar. Dessutom kommer medlemmarna att bli GodEl-kunder och GodEl passerar därmed över 190 000 kunder. Som andelsägare i vindkraft får man en viss del av sin energiförbrukning från sina vindkraftverk – övrig förbrukning fås via en elhandlare.

Från Kalmar till Sveg
Solivind har nio andelsägda vindkraftverk och Telge Vind o Sol har två. Mer information om vindkraftsföreningarna nedan:
Solivind - enklaste sättet att producera egen el
Telge Energi Vind ekonomisk förening


Om GodEl

GodEl är Sveriges åttonde största elbolag. Sedan starten 2005 driver vi förändringen till en schysst elmarknad för kund, miljö och omvärld. Elen är märkt med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval och avtalen är rörliga. Vi har enligt SKI Sveriges mest nöjda privatkunder och har enligt Kantar Public högst anseende i branschen. Vi ägs av den svenska stiftelsen GoodCause, vars enda mål är att starta företag och låta vinsten gå till välgörande ändamål. Hittills har GodEl genererat 65 miljoner kronor till välgörenhet. Vi är anvisningsleverantör till Ellevio.


Kontaktpersoner

Ellen Jurell
Presskontakt
Ellen Jurell