2023-11-16 10:44Pressmeddelande

Fossilfri cement och innovativ vågkraft vinnare av Startup 4 Climate

Fr. vä: Jan Skoldhammer, Stefan Björklund Novige, Johan Lindehag Ellevio, Lina Bertling Tjernberg KTH, Stefan Krook GoodCause, Claes Kollberg och Oscar Hållén Cemvision.Fr. vä: Jan Skoldhammer, Stefan Björklund Novige, Johan Lindehag Ellevio, Lina Bertling Tjernberg KTH, Stefan Krook GoodCause, Claes Kollberg och Oscar Hållén Cemvision.

För fjärde året i rad har svenska entreprenörer prisats i en av Europas största innovationstävlingar med klimatnytta, Startup 4 Climate. Vinnarna i årets tävling, startup-företagen Cemvision och Novige, övertygade juryn med fossilfri, cirkulär och energisnål cement respektive en kombinerad våg-, sol- och vindkraftslösning. Segrarna tar emot en miljon kronor vardera samt coachning av juryn.

2023 har varit ett rekordår för tävlingen med 75 anmälda bolag och över 8 200 deltagare i Folkets röst. Under onsdagskvällen pitchade de åtta finalisterna för en fascinerad publik och en mycket imponerad jury.

"Vågkraft och fossilfri cement vore två revolutionerande bidrag till energiomställningen och klimatarbetet. Årets startfält var det klart tuffaste någonsin, och jag är otroligt imponerad av det driv och den kompetens vi såg hos samtliga finalister. Tidigare års vinnare har kammat hem mångmiljoninvesteringar efter vinsten i Startup 4 Climate och vi tippar att årets vinnare har samma ljusa framtid att vänta", säger Johan Lindehag, jurymedlem och vd på Ellevio.

Cemvision
Marknadens mest resurseffektiva cement – fossilfritt, energieffektivt och cirkulärt – görs av Cemvision och backas av Bill Gates. Innovationen innebär att betydligt mindre kalciumoxid behövs och på så sätt kan kalksten undvikas. Istället utvinner Cemvision kalciumoxid ur industriella restavfall. Det ger 50 till 75 procent lägre energibehov i jämförelse med kalksten och traditionell produktion och medför att processen kan elektrifieras. Cementproduktion är en av de största utsläppskällorna av koldioxid, omkring 8 procent globalt.

Cemvision är baserat i Stockholm men vd Oscar Hållén kommer från Växjö och medgrundaren Claes Kollberg arbetar från södra Öland.

Novige
Noviges vågkraftslösning skiljer sig från övrig tung, komplicerad vågkraft med lättare enheter som ger högre effekt och dessutom adderar solpaneler och vindkraft. Noviges vågkraft fungerar likt en gammaldags trädgårdspump med få och robusta delar – lättillgängliga standardkomponenter. Enkelt, effektivt och mycket energi för pengarna.

Grundaren och vd:n Jan Skjoldhammer gjorde den första skissen på uppfinningen för 35 år sedan. Från Oslo och flygandet över vågor under tre decennier som SAS-pilot är det nu Novige och Täby som gäller. Nyfikna hittar en vågkraftsenhet i drift vid Svanholmen utanför Lidingö.

”Som entreprenör är Startup 4 Climate något av det roligaste jag vet. År efter år blir vi i juryn påminda om hur mycket bra idéer och driv som finns i vårt avlånga land. Och i dessa mörka tider känns det ännu viktigare att lyfta klimathjältar som kan göra stor skillnad och inspirera andra. Vi hoppas att priset kommer väl till användning!” säger Stefan Krook, jurymedlem och GodEls grundare.

Kontakt
Jesper Liveröd, Presschef Ellevio 070-929 96 23 jesper.liverod@ellevio.se
Ellen Jurell, PR-ansvarig GodEl: 079-102 35 19 & 070-555 31 36 ellen.jurell@godel.se
Helen Iwefors, Projektledare: 070-872 19 90 helen.iwefors@purposepr.se

Om Startup 4 Climate

Startup 4 Climate är en av Europas största innovationstävlingar och har instiftats i syfte att accelerera energiomställningen. De bästa idéerna med störst mätbar klimatnytta vinner. Tävlingen är möjlig tack vare ett partnerskap mellan Ellevio och GodEl. I juryn sitter Johanna Mossberg avdelningschef på Energimyndigheten, Jane Walerud investerare, Lina Bertling Tjernberg professor i energisystem KTH, Stefan Krook grundare GodEl och Kivra, Johan Lindehag vd Ellevio. Nästa års omgång av Startup 4 Climate annonseras våren 2024 på Startup 4 Climates hemsida.

Ellevio om Ellevio

Med nära en miljon kunder är Ellevio ett av Sveriges största elnätsföretag. Vi tar en aktiv roll i resan mot ett fossilfritt samhälle. Våra elnät är ryggraden som kopplar ihop producenter och konsumenter av el, som möjliggör mer förnybar elproduktion, elektrifiering av transporter och industri och som skapar förutsättningar för nya klimatsmarta tjänster för våra kunder. Vi har drygt 600 anställda och sysselsätter mer än 3 000 personer runt om i landet. Vi ägs av pensionsförvaltarna Folksam, Första AP-fonden, Tredje AP-fonden och OMERS Infrastructure.


Om GodEl

GodEl är Sveriges nionde största elbolag. Sedan starten 2005 driver vi förändringen till en schysst elmarknad för kund, miljö och omvärld. Elen är märkt med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval och avtalen är rörliga. Vi har blivit utsedda till branschens mest hållbara varumärke enligt SBI elva år i rad och vi är även Sveriges mest rekommenderade elbolag enligt Sifo. Vi ägs av den svenska stiftelsen GoodCause, vars enda mål är att starta företag och låta vinsten gå till välgörande ändamål. Hittills har GodEl genererat 65 miljoner kronor till välgörenhet. Vi är anvisningsleverantör till Ellevio.


Kontaktpersoner

Ellen Jurell
Presskontakt
Ellen Jurell