2014-02-20 09:55Pressmeddelande

Elkonsumenter luras på miljoner - Regeringen gör ingenting!

Elbranschen tjänade sammantaget nära 1,3 miljarder kronor på tillsvidareavtal under 2013. Tillsvidareavtal är i snitt 30% dyrare än andra elavtal och idag har 17% av alla privata elkunder ett sådant avtal.

-  Omkring 800.000 svenska hushåll krävs på onödigt mycket pengar varje gång elräkningen kommer. En vanlig villaägare, med förbrukning på 20 000 kWh, kan under 2013 ha tvingats betala 6000 kr extra helt i onödan. I enskilda fall över 9000 kr, säger Marie Dahllöf, VD på GodEl.

Elkunder kan få ett tillsvidareavtal om hen flyttar utan att välja elavtal eller när ett fast avtal löper ut. När fasta avtal löper ut flyttar 46 % av elbolagen automatiskt över sina kunder till tillsvidareavtal.

-  Det är oskäligt att låta kunder som inte gör ett aktivt val betala överpriser för sin el, säger Marie Dahllöf, VD för GodEl.

För två år sedan drev en samlad opposition i Riksdagen igenom ett beslut att tillsvidarepriset på el skulle upphöra i sin nuvarande form. Sedan dess har inget hänt, förutom att it- och energiminister Anna-Karin Hatt vädjar till elbolagen att ändra sina ”attityder och beteenden”.

-  Motivationen att flytta kunder från tillsvidareavtalen är obefintlig då tillsvidareavtalen faktiskt är helt avgörande för bolagens vinster, menar Marie Dahllöf, VD på GodEl.

I Norge och Finland hanteras frågan annorlunda. I finsk lag slås fast att tillsvidarepriserna ska vara ”skäliga”. Vid flytt i Finland måste personen välja elhandlare och på så vis tvingas kunderna att göra ett aktivt val. I Norge är priset under de första veckorna reglerat så att bolagen inte kan ta ut överpriser som i Sverige. Även namnet är reglerat för att skapa enhetlig terminologi.

-  Det finns lösningar på problemet och vi föreslår att regeringen ser på hur Norge och Finland gjort. En annan långsiktig lösning är att all kontakt mellan kund och elmarknad ska ske via elhandlaren vilket borde förhindra att kunder vid flytt hamnar på ett dyrt tillsvidareavtal, säger Marie Dahllöf, VD på GodEl.

Läs hela GodEls ställningstagande i GP debatt http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.2285566-elkonsumenterna-luras-pa-miljoner

Mer information

Emmy Tollin, Informationsansvarig GodEl, 073 – 55 313 65 eller emmy.tollin@goodcause.se


Om GodEl

GodEl är en elleverantör som delar ut hela avkastningen till ideella organisationer. Kunderna väljer var utdelningen ska gå och idag är följande organisationer partners: SOS Barnbyar, Stockholms Stadsmission, Rädda Barnen, Läkare Utan Gränser, Naturskyddsföreningen, Hand in Hand och Barncancerfonden. GodEl och systerbolaget GodFond är helägda av Stiftelsen GoodCause vars syfte är att göra gott genom att starta och driva bolag som delar ut avkastningen till ideella organisationer. Fram till 2012 har GoodCause delat ut 26,9 Mkr. Stiftelsen bildades 2005 genom donationer från Karl-Johan Persson, Stichting af Jochnick, Stefan Krook, Per Ludvigsson och Catella. Logotyperna är formgivna och skänkta av Lasse Åberg.


Om GodEl

Om GodEl Vår mission är att driva på förändringen till en schysst elmarknad för kund, miljö och omvärld. GodEl har utnämnts till Sveriges mest hållbara elbolag sju år i rad av svenska folket i Sustainable Brand Index. Vi är elbolaget som har nöjdast kunder enligt Reco, över 800 kunder har gett oss 4,6/5 i snittbetyg. Hos oss tillämpas inte anvisade elavtal. All vår el är förnybar märkt Bra Miljöval, Sveriges tuffaste miljömärkning på el. GodEl ägs av den svenska stiftelsen GoodCause som har till syfte att starta och driva bolag vars avkastning går till välgörande ändamål. Sedan starten 2005 har våra kunder genererat 48,5 miljoner kronor till välgörenhet.


Kontaktpersoner

 Björn Björnson
EL-EXPERT
Björn Björnson